Energetski samit

Energetski samit 2016

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj – Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) uspješno su organizovali Drugi energetski samit 21. i 22. aprila 2016. godine u Grand Hotelu Neum.

Diskusija na Drugom Energetskom samitu bila je fokusirana na niz važnih pitanja, kao što je pogled na budući energetski put Bosne i Hercegovine, na izazove implementacije strateškog okvira za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i na usmjerene i tehničke diskusije o investicionom režimu u energetskom sektoru, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, te energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

„Energetski sektor u Bosni i Hercegovini ima ogroman potencijal da udvostruči proizvodnju i omogući otvranje novih radnih mjesta“- istakao je Peter Duffy, direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini prilikom otvaranje Drugog Energetskog samita u BiH, u Neumu.

Ove godine, Samit su zvanično otvorili ministar Mirko Šarović, ministar Nermin Džindić, ministar Petar Đokić i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Više od 320 učesnika prisustvovalo je zanimljivim panel diskusijama, odličnim prezentacijama i interaktivnim radionicama. Drugi Energetski samit okupio je brojne partnere iz državnih i entitetskih ministarstava, općina, elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih preduzeća, nevladinih organizacija, predstavnike međunarodnih organizacija i donatora koji djeluju u sektoru.

Drugi energetski samit je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTiEO), Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), Regulatorne komisije za energetiku u Federaciji BiH (FERK) i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS).

Sažetak Energetskog samita 2016

Prezentacije